Barcelonas akademi påverkas inte av vem som är tränare

Joan Vila, direktör i metodologi
Joan Vila, direktör i metodologi

Joan Vila är direktör i metodologi i FC Barcelona. Han var huvudansvarig och den som tog fram klubbens spelarutbildningsplan. Han har varit tränare i olika åldersgrupper i Barcelonas akademi i över 16 års tid och har tidigare även spelat i klubben A-lag. När han i januari var i Skövde för att lära ut sina kunskaper till svenska fotbollstränare och ledare passade I&K på att träffa honom.
 
Det är fjärde gången som Joan Vila är i Sverige för att dela med sig av sin fotbollskunskap. Men detta besök är det första på sex år. Vila är optimistisk till att Barcelonas framtid kan vara fortsatt ljus - så länge klubben håller sig till sina principer och lyckas behålla sin identitet. Men han menar samtidigt att det är en stor utmaning eftersom klubben varit på den absolut högsta nivån under många år.
 
Enligt Vila är den största utmaningen för fotbollen världen över är att man lyckas behålla fotbollen som en lek och en sport, så att allt inte enbart handlar om det kommersiella. Vila hoppas även på en utveckling där fler och fler tränare ska våga vara offensiva istället för defensiva, vilket stämmer överens med den filosofi han själv lär ut.
 
Han tycker det är bra att Barcelona kommer utanför Spanien ibland för att visa upp sig, som här i Sverige. Men han menar också att klubben har ett stort jobb att göra på hemmaplan. Nämligen att samla ihop alla sektionerna (sporterna) som är F.C. Barcelona så att de får samma identitet. Under åren 2008 till 2013 så ansåg Vila att både Barcelona, det spanska landslaget och den spanska ligan var så bra det överhuvudtaget gick att bli och att det är svårt att behålla den nivån, men att det är upp till de spanska tränarna, ledarna och spelarna att anta den utmaningen. Vila säger också att han har varit privilegierad som har fått träna alla Barcelonas stjärnor de senaste åren. Inte helt oväntat håller han Lionel Messi som den allra bästa spelaren han har haft förmånen att träna.
 
I&K: Har det blivit någon skillnad i Barcelonas akademi efter att klubben bytte tränare från Pep Guardiola till Luis Enrique?
– Det påverkar inte att byta tränare. Identiteten inom akademin är densamma hela tiden. Så när Guardiola slutade fortsatte akademin att fungera på samma sätt och med samma idéer. Sedan är de olika personligheter. Guardiola har ju vuxit upp i föreningen från det att han var liten. Det kan märkas skillnad i A-lagets spel men akademin fungerar på samma sätt. Alla kan inte bli tränare för F.C. Barcelona, det måste vara en profil som fortsätter med samma identitet och filosofi. Allt detta som klubben har uppnått under de senaste åren beror inte på en person, så man måste fortsätta på samma sätt.
 
Vad tittar ni efter för egenskaper hos spelarna ni plockar in till akademin?
– Spelare som är intelligenta. Och spelaren ska ha kapacitet att kunna samverka med de andra spelarna i laget. Resten kan vi lära ut på akademin. Sedan ska spelarna även vara duktiga på att ta in och ta till sig information. Naturligtvis söker vi också spelare med hög teknisk kvalitet eftersom vårt sätt att spela fotboll kräver en hög teknisk nivå.
 
Hur mycket tränar ni på akademin?
– De yngsta tränar tre dagar i veckan. Från 13-års ålder tränar de fyra dagar i veckan. Från 15 år är det fem dagar i veckan. De som nästan är professionella tränar sex dagar i veckan. Passen är som mest 80-90 minuter långa, och de lite äldre har ibland mer än ett pass på en dag.
 Fotnot:. Då Joan Vila enbart talade spanska tog I&K hjälp av Miguel Angel Beaz Martinez (till vardags assisterande tränare i Jönköpings-Södra och det svenska futsallandslaget) som tolk.
 

© Idrott & Kunskap