Futsal på frammarsch

Av: Mattias Olsson
 
Efter att landslaget startades 2012 blev nästa steg att starta en nationell serie och det blev klart till säsongen 2014/15. Sedan landslaget startade har man kunnat se en tydlig trend.
Det har varit en väldigt positiv utveckling, intresset ökar, fler och fler spelare vill vara med. Nationella ligaspelet ökar intresset också. Publiken tycker det är kul att titta på futsal, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska Fotbollförbundet.
 
Vilka egenskaper är det då som är typiska för en futsalspelare:
Som futsalspelare lär man sig hantera bollen på små ytor, att skapa ytor för sig själv och för sina medspelare, säger Nicklas Asp, lagkapten i landslaget.
Förbundskaptenen Charbel Abraham berättar att han tittar på spelarnas tekniska och taktiska egenskaper men även på fysiken när han tittar på spelare till landslaget. Abraham berättar att en futsalspelare utvecklar sin speluppfattning och spelförståelse då spelet går snabbt och kräver snabba beslut. Men även tekniken gynnas då en spelare har bollen klart oftare i futsal än i fotboll.
 
I dagsläget spelar alla spelarna i landslaget i den svenska futsalligan, men innan ligan startade hade förbundskaptenen ett svårare jobb att hålla koll på spelarna. Då fick han titta på spelarna under SM slutspelet dit de lag som hade vunnit distriktsmästerskapen runt om i landet kvalificerade sig. Charbel Abrahams förhoppning är dock att spelarna ska fortsätta att utvecklas så att de kan få chansen i andra större ligor. Under åren har inte alla fotbollsklubbar velat släppa spelare till futsallandslaget men numer består truppen av spelare som verkligen satsar på futsal, vilket är nödvändigt för att kunna satsa långsiktigt, menar Charbel Abraham. Under de två första åren kunde det komma in fotbollsspelare som sedan försvann igen när fotbollssäsongen började, men det är inte  längre särskilt vanligt och inte längre ett problem. I Sverige kan man ännu inte livnära sig på futsal men tittar man utomlands finns möjligheten.
I de största ligorna: Spanien, Italien, Portugal och Ryssland, samt i Sydamerika, men även Holland och Kroatien, där kan man livnära sig på futsal. Där är vi inte i Sverige än, men inom en väldigt snar framtid är vi det är jag rätt säker på, säger Nicklas Asp.
 Charbel Abraham säger även han att det finns länder där man kan leva på det, men att det gäller att nå högt upp för att vara säker på att klara sig bra. Sverige hade ett tag två spelare i italienska Serie B men där var det lite si och så med löneutbetalningarna.
 
För att utveckla spelare bra nog att nå utlandet, så krävs det att spelarna ges förutsättningar att lyckas.
Vi är en ny sport, vi gör jättemycket som är bra. Det handlar om att fortsätta på den här vägen och försöka bli bättre hela tiden, säger Charbel Abraham.
Även förbundet har en tydlig plan för hur Sverige ska bli bättre:
Det finns specifika tränarutbildningar för futsal, sedan har vi även bra internationella hjälpmedel, säger Karl-Erik Nilsson.
 
Närmast väntar ett EM-kval för landslaget i slutet på januari där fokus är just nu, men hur ser man på framtiden för futsal i Sverige och för landslaget? Nicklas Asp, som är en av dem i landslaget som enbart spelar futsal, säger att framtiden är ljus och att han tycker att Sverige tagit jättemånga kliv framåt under de få åren man hållit på och menar att även klubblagsfutsalen tar sig med stormsteg, och Nicklas Asp är inte ensam om att tro på en ljus framtid.
– Sporten växer snabbt (Sverige har över 140 000 licensierade futsalspelare). Intresset blir större och större. Vi hade 1600 i publiken på en ligamatch i Örebro nyligen och landslagets rekord är på 2400 personer. Nu har vi börjat visas på tv också, så det accelererar ännu mer. Vi är rankade 26:a i Europa men utmanar lagen som är rankade mellan 15 - 20:e plats. Till topp tio har vi dock en bit kvar. Men klimatet här uppe borde gynna futsalen. Framtiden ser ljus ut, säger förbundskapten Charbel Abraham.

Charbel Abraham
Charbel Abraham
Sargon Abraham
Sargon Abraham

© Idrott & Kunskap