hv 71 satsar PÅ närproduceraT

Text och bild: Mattias Olsson

SHL klubbarna jobbar hårt för att ta fram och utveckla nya talanger. I&K har besökt HV 71 för att se hur de jobbar för att få fram nya toppspelare.
– Vi står oss mycket bra gällande talangutveckling, säger assisterande tränaren Stephan ”Lillis” Lundh.
 
Under det pågående juniorvärldsmästerskapet i ishockey finns två spelare med som antingen spelar i HV 71 nu (Lias Andersson) eller gjort det innan (Filip Ahl spelade i HV fram tills den här säsongen). Men det kunde faktiskt varit dubbelt så många. Jacob Moverare, som spelade i HV ifjol,
var en av de tre sista spelarna att gallras bort från förbundskapten Tomas Monténs trupp. Det var även många som trodde att Erik Brännström skulle ta en av backplatserna efter sina insatser under säsongen, men så blev det alltså inte. Känslan är trots allt att HV 71 blivit bättre på att få fram talangfulla unga spelare. I&K begav sig till Kinarps Arena i Jönköping för att ta reda på hur klubben jobbar med sin talangutveckling.
 
Peter Ekelund är general manager i klubben och han håller med om att klubben blivit bättre på att få fram talanger under de senare åren.
– Ja, absolut och det är något vi strävar efter, säger han.
Ekelund har även en förklaring till varför det har blivit så.
– Det beror på att vi har fått bättre förutsättningar. Faciliteterna är bättre,vi har fyra ishallar under samma tak och där finns även ett gym. Vi har höjt nivån på tränarna, även på ungdoms- och juniorsidan. Sedan har vi även en tydligare individuell del för spelaren, vilket inte minst ökar möjligheten att bli bättre på just de bitarna som behöver förbättras mest. Sandagymnasiet (idrottsgymnasium i Jönköping) är också en viktig del.
 
Peter Ekelund menar att det är viktigt att klubben tar hand om de egna spelarna, och att man fyller på med spelare utifrån, även till juniorerna. En viktig del för att ta in rätt typ av spelare är scoutingen av de yngre spelarna och där har det blivit ett lyft då klubben haft möjligheten att kunna tillsätta en halvtidstjänst, något som påverkat i rätt riktning. Peter Ekelund berättar att HV 71 har en röd tråd hur klubben ska jobba med talangerna och varifrån man ska plocka in dem.
– Vi har satt upp som mål att en till två spelare varje år ska klara att ta steget upp från J20 laget till A-laget. Vi ska rekrytera från närområdet. Kärnan ska komma härifrån.
 
Stephan ”Lillis” Lundh är assisterande tränare och har varit i Djurgården, Malmö och Frölunda på SHL nivå innan han hamnade i HV 71. Han tycker att klubben jobbar på bra med att få fram talangfulla spelare.
– Vi står oss mycket bra. Vårt lag nu, där har vi många småländska spelare. Vi tar upp killar från juniorerna när vi behöver, och alla är duktiga och många har varit med av de här killarna födda 1999. Anledningen till att vi står oss så bra är en bra pojk- och juniorverksamhet. Bra ledare, bra utbildning, och att man är en attraktiv klubb så att de spelarna man vill ha,när det är dags för dem att välja, då väljer Jönköping och HV 71.
 
Skiljer det sig då något på sättet de olika klubbarna jobbar?
– Jag tror att klubbarna gör ett ganska likvärdigt arbete faktiskt. Det skiljer antagligen lite på hur man lär ut och hur man säljer in sina idéer. Men alla klubbar jobbar stenhårt. Det har ju blivit så att det bästa en klubb kan göra är ju att fostra en egen kille, säger Lundh.
 
För de unga spelare som har möjligheten att välja mellan flera olika lag tror Stephan Lundh att klubben som helhet är viktig för att få spelarna att välja just dem. Lundh tror att spelarna i första hand kollar hur bra juniorlaget är, sedan hur vanligt det är att unga spelare släpps fram i  A-laget, och slutligen även hur bra A-laget är. Han poängterar vikten av att själva kunna utveckla tillräckligt bra spelare.
– En värvning som inte är på toppnivå är ju ett misslyckande att man inte har fått fram spelaren själv.

Linus Söderström,blev utsedd till bästa målvakt i JMV ifjol, nu gör han sin första säsong i HV 71.
Linus Söderström,blev utsedd till bästa målvakt i JMV ifjol, nu gör han sin första säsong i HV 71.
Mattias Tedenby är en nyckelspelare i HV 71. Han blev vald i första rundan i NHL draften 2008. Efter 4 år i NHL kom han tillbaka till HV 71 säsongen 2014-15.
Mattias Tedenby är en nyckelspelare i HV 71. Han blev vald i första rundan i NHL draften 2008. Efter 4 år i NHL kom han tillbaka till HV 71 säsongen 2014-15.
HV 71 under ett träningspass i gymmet.
HV 71 under ett träningspass i gymmet.

En av de spelare som klubben rekryterat från närområdet är Erik Brännström. Han kom till klubben från Nässjö 14 år gammal. Nu är han 17 år och har denna säsong fått chansen i A-laget. Han har hittills under säsongen gjort ungefär lika många matcher i A-laget som i J20-laget. Hans spel gav sånär en plats i det svenska laget till JVM i Kanada.
– Klart man är besviken att inte komma med, men det är bara att jobba vidare, en boost att jobba ännu hårdare och bli ännu bättre, säger Erik Brännström.
Han säger själv att han under säsongen blivit starkare med puck, att han blivit bättre på att hålla i den, men att även skottet har blivit bättre. Det han vill förbättra mest är närkampsspelet. Han berättar att det finns många tränare som hjälpt honom att bli bättre sedan han kom till HV 71, hela vägen från J15 laget och upp i A-laget. De som betytt mest för honom i hans karriär säger han är hans pappa Niklas, som själv spelat i SHL och dessutom var hans tränare i Nässjö, och hans bror Isac som även han tillhör HV 71.
 
HV 71:s tränare Johan Lindbom har sett Brännströms utveckling på nära håll under säsongen.
– Han började i juniorerna men har tagit ett A-lags kontrakt. Han klarar SHL nivå, men vi tittar även på istiden, så att han inte bara spelar några få minuter hos oss och ingen juniorhockey. Det är viktigt att se till helheten så han får bästa möjliga utveckling.
Att det kommer upp spelare från juniorerna är Lindbom rätt så van vid.
– Vi har haft tiotalet uppe i träning, och 5-6 av dessa har sedan fått istid i A-laget. Det följer den plan vi har. Bra prestationer för juniorerna så kommer de upp och får chansen.
 
Samtidigt hymlar han inte om vad det viktigaste är för att få chansen:
– På A-lagsnivå pratar vi resultat, åldern spelar ingen roll, det är dem som presterar som spelar.
 
En som har presterat är Lias Andersson, han befinner sig nu i Kanada och spelar JVM. Han tillhör de spelare som kommer lite längre ifrån, då han plockades in från Kungälv. Och han hyllar båda sina klubbar:
– Tiden i Kungälv var jättebra och har format mig till den jag är idag, vi tränade hyfsat hårt för att vara ett litet lag. Då trodde man att man tränade hårt, men när man kom till HV fanns det ett par växlar till. När jag var och besökte HV var alla faciliteter tipptopp, klubben hade en bra utvecklingsplan och jag slipper bli jämförd med farsan (Frölundaikonen Niklas Andersson) på samma sätt.
 
Hur ska då HV 71 få fram ännu fler talanger?
– Fortsätta vara en attraktiv klubb, ligga i toppen i juniorserierna och med A-laget. Att man vet att okej, är jag bra så spelar det ingen roll om jag är 17 eller 27 då får jag spela, säger Stephan ”Lillis” Lundh.

© Idrott & Kunskap