kämpa mamma!

Låt oss hoppas att många 70+are lyssnade till den briljante epidemiologen Johan Gieseke på Malous efter 10. Hans budskap: alla äldre behöver absolut inte isolera sig hemma. De kan gå ut i vårsolen och promenera. Kanske ta en fika ihop med en vän på en parkbänk nu när det snart börjar bli varmare – med behörigt säkerhetsavstånd förstås. Blev därför glad när min 80-årige mamma berättade att hon varit ute och gått stavgång i omgivningarna. Nu är det ganska glesbefolkat där hon bor så det känns säkert också tryggt. Värre då för väninnan som bor på Odenplan.
Själv skriver jag dessa rader från ett litet franskinspirerat café på Lidingö. Tänker – inte minst efter att ha sett alla förtvivlade restaurang-och caféägare i TV – att min strategi ska vara att försöka bidra BÅDE till samhällsekonomin med mina lätträknade slantar o c h en minskad smittspridning genom ett adekvat mått av social distansering. Bilden av oss svenskar är väl för övrigt att  vi är rätt duktiga i den sistnämnda grenen. Världsledande? I dag bidrog jag med 98 kronor till samhällsekonomin – priset för en minisemla, cappucino och två småkakor (Jo, det är tufft att vara låginkomsttagare på Lidingö…Alla bor faktiskt inte i jättevillor här, jag lovar).
-Märker ni av coronaeffekten?, frågar jag tjejen bakom disken.
-Ja, vi säljer mer matbröd och kaffebröd än någonsin. Folk hamstrar, säger hon och ler.
Pratade i morse med en av förläggarna på det bokförlag där jag under året kommer ge ut min kriminalroman ”Den tionde pelaren”(obs.ljudbok!) som handlar om doping. Förläggaren förklarade att det kan bli tal om förseningar om någon i produktionsledet – exempelvis inläsaren – blir sjuk nu. Han berättade även att flera av förlagets författare – som enligt uppgift inte ingick i någon av riskgrupperna – nu ligger på intensivvårdsavdelningar med allvarliga problem. Kan ju inte påstå att jag kände mig lugnare efter det samtalet.
På bussen hit läste jag att AIK nu startat en insamling bland sina fans med målet att få in fem miljoner kronor till sommaren. Hoppas att dom lyckas – så hammarbyare jag är. Antar att liknande aktiviteter är på gång i Bajen. Zlatan kanske kan bidra lite med sin växelkassa också (blink-blink). Allvarligt talat, ingen vet i dag hur spelplanen på den nationella och internationella scenen kommer att förändras post corona. Rika klubbar har förvisso större likvida medel – men också betydligt högre lönekostnader som nu står och tickar – utan att pengar strömmar in. Små klubbar å andra sidan – ja ni fattar.
Avslutningsvis, snart ska dottern och jag gå till gymet och träna. Det är ganska glesbefolkat där på eftermiddagar, kan jag meddela. Att hålla igång fysiken och se till att äta bra har inte blivit mindre viktigt på senare tid. I väntan på vaccinet får man lita till Guds försyn och det egna immunförsvaret.
Ta hand om er!

© Idrott & Kunskap