martin strömbergsson:"visst har det funnits tuffare perioder"


I Idrott&Kunskap nr 6/16 berättade vi att 16% av de professionella fotbollsdomarna lider av depression. Allt enligt en internationell undersökning på domare från åtta olika länder. Vi träffade Martin Strömbergsson för att reflektera över ämnet.
 
 Martin Strömbergsson började döma fotboll redan som 17-åring. Vid 32 års ålder hade han nått allsvenskan. Fem år senare blev det debut i Champions League och under 2016 fick han som 39-åring döma både de regerande världsmästarna Tyskland och Barcelona.
 
I&K: Med hänvisning till undersökningen. Hur står det egentligen till med ditt eget välmående?
– Jättebra. Inga problem alls. Det finns inga depressiva symptom alls i mitt liv. Men visst har det funnits tuffare perioder som i början av karriären om man gjorde ett stort misstag, eller när jag drabbats av skador. Då var det tuffare. Men där jag står nu med min rutin och min livssituation med stor familj och så vidare, så känner jag mig trygg och bra.
 
Vilka symptom kunde du märka av under en tyngre period?
– Det kunde vara symptom med lite sämre sömn och en viss oro efter matcher som varit tuffa. Som för sex år sedan när jag dömde Syrianska-AIK och bröt matchen på grund av bengaler och knallskott som var nära att träffa en assisterande kollega. Då var det tufft. Men då fick jag väldigt mycket stöd av Svenska Fotbollförbundet, bland annat med en idrottspsykolog.
 
Hur tar du dig ur en tyngre period?
– Jag jobbar mycket på att man lär sig av misstagen. Att det är okej att vara rädd ett tag, att ha det tufft så länge man jobbar vidare. Sedan försöker jag få bort störningsmoment, bland annat media i vissa avseenden. Deras åsikter och deras kritik mot oss. Jag läser betydligt färre tidningar numera och följer rent allmänt inte media i lika hög utsträckning.
 
Hur uppfattar du det som att dina kollegor mår?
– Generellt, mina kollegor på den nivån jag är nu, uppfattar jag som välmående tack vare att vi har en väldigt fin kamratskap. Kulturen här i Sverige innebär att det kan vara stor konkurrens – men också att vi stöttar varandra mycket. Min klara uppfattning på den här nivån är att de flesta mår bra. Jag tror att det är tuffare på lägre nivåer, där är det mer otacksamt.
 
Vad brukar du ha för känsla innan en match?
– En otrolig fokusering. Fokusering och en trygghetskänsla i att jag är kapabel till uppgiften.
 
Kan det skilja sig beroende på matchens betydelse?
– Jag tror det omedvetet, men inte i min fokusering. Inte i min strävan. Men jag tror att det omedvetet blir skillnad att döma inför 60 000 i Dortmund kontra Gefle IF och ett par tusen. Men jag jobbar med det. Så länge jag är medveten om det så minimeras den risken, för så får det ju inte vara.
 
Strömbergsson berättar om hur viktigt det är att dagens domare är rejält förberedda och då handlar det både om fysik, psyke och att ha koll på hur lagen man ska döma spelar. Fysiskt gäller det förstås att träna kondition och styrka, men också att ta hand om sin kropp genom återhämtning. Det är en självklarhet för dagens elitdomare att vara noggranna med kost och sömn. På det mentala planet jobbar Strömbergsson med självmålbildsträning och avslappning. Han berättar att han brukar använda sig av avslappningsmusik.. Domarna ägnar sig även åt motivationsarbete inom teamet. Det ingår också att scouta de lag man ska döma, så att domarteamet har koll på hur lagen de ska döma spelar. Ett måste för att hinna med i dagens snabba fotboll. Stor vikt läggs även vid efteranalyser. Även om fysiken, det mentala och scoutingen av lagen är oerhört viktigt för att kunna prestera bra som domare är det en sak Martin Strömbergsson håller högre:
– Jag älskar fotbollen, men det finns saker som är viktigare - och allra viktigast är familjen.
 
Hur ser er fortbildning ut?
– UEFA och FIFA  arrangerar träning relaterad till moment i matchsituationer som är väldigt bra. Det kan även ingå sprint, uthållighet, sidhopp och så vidare.
 
Tycker du att fotbollen ska använda sig mer av tekniska hjälpmedel likt ishockeyn i framtiden ?
– En väldigt aktuell och relevant fråga som jag nog har förändrat min åsikt kring. Hade du frågat för fem år sedan skulle jag sagt att det ska vara som det är. Men jag inser mer och mer att fotbollen går så otroligt fort, och den utvecklingen fortsätter bara.. Då blir det automatiskt fler misstag och för att minimera det behöver man nog ta hjälp av tekniska verktyg. Jag tror att det är framtiden. Jag tror att det är ett måste.
 
Hur kom det sig att du blev domare?
– Som spelare hade jag mycket åsikter på planen, så jag var väl som en domare redan då. Brorsan (Markus) började döma och jag blev inspirerad. På den vägen är det.
 
Vilken match i karriären är du mest nöjd med hittills?
– Då tar jag åttondelsfinalen i U-17 VM i Chile 2015 mellan Tyskland och Kroatien.
 
Värsta matchen?
– Syrianska-AIK som jag nämnde inledningsvis.
 
Har du någon strategi för att inte låta spelarna på planen påverka dig?
– Jag har inga problem att ta kritik från spelare så länge det är med spontanitet. Blir det personligt måste jag agera utifrån ett regelverk, då måste jag bestraffa på plan. Efteråt är det sällan några häftiga åsikter från spelarna. Jag har inga problem överhuvudtaget när det gäller spelarna
 
Hur kan man få bort utbredda beteenden som att spelare bildar klunga runt domaren eller ”filmar”?
– Det är de två mest primitiva delarna i dagens fotboll. FIFA och UEFA har verkligen börjat att röra i frågan om mobbing mot domaren. Inför 2016 jobbade vi i Sverige med frågan vad som är acceptabelt att göra från spelarna gentemot domarna. En inspiration kommer där från  ishockeyn där bara kaptenen får prata med domaren. Annars blir det bestraffningar, och det är det rätta när det blir grupperingar mot domaren. Fast självklart måste man få reagera spontant. ”Filmning” är ett av de problem där man måste ta hjälp och bestraffa i efterhand.
 
 
 
 
Så här kan en träningsvecka se ut för Martin Strömbergsson
 
Måndag: Yo-yo träning.
Tisdag: Explosivitet
Onsdag: Styrka överkropp
Torsdag: Highrunning 5*1000 meter
Fredag: Vattenträning
Lördag: Vila
Söndag: Distansträning
 

© Idrott & Kunskap