ny metod för perceptionsträning

Av: Mattias Olsson

Efter att ha spelat i pojkallsvenskan gjorde skador och operationer att Osama Abbas tidigt avslutade sin spelarkarriär och istället fokuserade på att bli ledare. Han började jobba med videoanalys och filmade matcher och visade spelarna klippen. När han en dag försökte förklara en situation för en rutinerad spelare som spelat på hög nivå fick han svaret: ” Vad vet du vad jag ser och inte ser”. Den gången blev Osama Abbas svarslös, men han insåg att han ville ha reda på just detta. Vad spelarna ser och inte ser. 2012 startade han den perceptionsträning han nu sysslar med, som går ut på att han besöker klubbar och med hjälp av kameror filmar ur egetperspektiv för att på så sätt kunna se vad spelarna ser och uppfattar och sedan dra analyser utifrån det.
 
När Osama Abbas jobbar med ett lag eller en klubb får spelarna kameror fästa på sig, så att dessa filmar det spelaren själv ser, sedan kör han övningar som tvingar fram mycket huvudvridningar. Efteråt visas spelarna bilderna och får sedan själva diskutera vad som skulle kunna göras i de olika situationerna.
– Det brukar ge många aha-upplevelser, både hos elit, bredd och ungdomar, säger Abbas själv.
 
I varje nytt lag han arbetar med studerar han på vilket sätt laget spelar. Spelar de till exempel med positionsförsvar, så anpassas arbetet efter det. Vissa nyckelpunkter identifieras och det jobbas på vad spelarna ska titta efter.
– Vi borde tänka mer: Vad ska jag se, snarare än vad ska jag göra.
 
Osama Abbas jobbar med att spelarna ska automatisera sin huvudvridning för att på så sätt få en bättre bild av sin omvärld (fotbollsplanen i det här fallet) och sedan ta snabbare och bättre beslut utifrån vad man sett. Träningen går att anpassa efter nivå Allt ifrån elitlag till ungdomslag.
– Från landslag och ner till 13 års åldern kan man alltid jobba med perception. Kameran i sig förbättrar inte, den gör dock spelarna medvetna när de ser sina klipp.
Resultat kan ibland ses på ett par veckor men då krävs det att tränarna jobbar kontinuerligt med det då ett beteende ska automatiseras. Men i vissa fall tar det längre tid att se resultaten, då alla är olika. Uppföljning görs efter  besök och oftast vill klubben ha mer.
 
Osama Abbas berättar vad perceptionsträning främst utvecklar för egenskaper:
– God spelförståelse, god omvärldsbild över fotbollsplanen och att spelarna har koll på vad som händer här och nu.

© Idrott & Kunskap